Voor het eerst is het leven van een ijsbeer op een wel heel bijzondere wijze vastgelegd. Vier vrouwtjesijsberen kregen halsbanden om, met daaraan een camera bevestigd en filmden op deze manier hun dagelijkse leven. De ijsberen leven in het Noorden van Alaska en onlangs zijn voor het eerst beelden vrijgegeven.
Amerikaanse onderzoekers van de Geological Survey hopen met de verkregen beelden meer informatie te verzamelen over de manier waarop ijsberen omgaan met het verlies aan poolijs en de opwarming van de aarde.
Omdat bij de mannelijke ijsberen de nek breder is dan het hoofd, en de halsband er daarom dus af zou vallen, zijn alleen vrouwtjesijsberen van een camera voorzien. Op de beelden is te zien hoe een ijsbeer in de ijskoude oceaan een bevroren zeehond probeert op te eten en haar interactie met een ijsbeer van het andere geslacht.
IJsberen patrouilleerden de ijzige regio’s van onze planeet al miljoenen jaren langer dan we eerder dachten. In die tijd hebben ze al verschillende periodes van opwarming van de aarde doorstaan. Hoewel dit suggereert dat hun toekomst er misschien niet zo somber uitziet, is het geen garantie dat ze de huidige smeltende poolgebieden zullen overleven.
Charlotte Lindqvist van de Universiteit van Buffalo in New York is aangesloten bij een internationaal team van onderzoekers. Dit team rondde onlangs de meest uitgebreide analyse af van de ijsbeergenoom tot nu toe. Het team keek naar DNA van 23 levende ijsberen en een 110.000-jaar oud ijsbeerkaakbot. Geholpen door vergelijkingen met de genomen van bruine en zwarte beren, ontdekten zij dat de ijsbeer als aparte soort het eerst te zien is tussen de 4 en 5 miljoen jaar geleden. Eerdere onderzoeken deden vermoeden dat de soort pas veel later afweek van de bruine beer, waarschijnlijk slechts 600.000 jaar geleden.
Bekijk hieronder de bijzondere beelden:
Bron: De Morgen ©PiepVandaag.nl